Plantenextracten bij slaapproblemenSteeds meer mensen met slaapproblemen

Heel wat mensen geven aan dat ze dagelijks toch wel 7 tot 8 uren slaap nodig hebben. Toch komt naar schatting slechts de helft van de westerse bevolking hieraan toe. Ongeveer 33% klaagt op een gegeven moment over een slechte slaap. 10% van de mensen heeft zelfs last van chronische slapeloosheid en gebruikt hiervoor slaapmiddelen onder de vorm van medicijnen. Er zijn echter steeds meer bewijzen dat deze slechts enkele weken werken en de kans op verslaving is erg groot. Bepaalde plantenextracten kunnen een uitstekend alternatief bieden voor slaapproblemen.

Zijn de veel gebruikte benzodiapezines wel zo efficiënte slaapmiddelen?

Benzodiazepines waarvan diazepam op basis van valium één van de bekendste is, werken op het centrale zenuwstelsel. Deze medicijnen hebben een kalmerende, hypnotische en/of angstremmende werking. Hun effectiviteit bij slaapproblemen wordt echter steeds meer in vraag gesteld. In verschillende onafhankelijke onderzoeken werd vastgesteld dat ze op lange termijn niet beter werken dan een placebo. Bij sommige mensen ziet men aanvankelijk een lichte verbetering van de angst en de slapeloosheid, maar op langere termijn zijn de nadelen sterker dan de voordelen. Benzodiazepines zijn verslavend en verhogen de tolerantie waardoor je er steeds meer nodig hebt om eenzelfde effect te verkrijgen. Bovendien veroorzaken deze slaapmiddelen niet te onderschatten bijwerkingen, vooral wanneer ze gecombineerd worden met alcohol en andere kalmeermiddelen. In sommige gevallen verhogen ze zelfs de agressie en het zinloze geweld.

Beter slapen met planten

Verschillende planten zoals valeriaan, citroenmelisse, slaapmutsje en passiebloem zijn een uitstekend natuurlijk hulpmiddel voor slaapproblemen die veroorzaakt worden door spanningen, angsten, psychische stress, piekeren, malende gedachten, alcoholmisbruik, de menopauze, rusteloze benen, enz. Deze planten hebben een ontspannende werking. Door ze te nemen voor het slapengaan, word je ontspannen en kun je beter in slaap vallen. Bovendien verbeteren ze de slaapkwaliteit en helpen ze om door te slapen.
Mensen die slecht slapen, vaak wakker worden en ’s morgens moeilijk kunnen opstaan, ondervinden beterschap bij het gebruik van plantenextracten op basis van valeriaan, citroenmelisse, slaapmutsje en/of passieflora. Zij kunnen vroeger opstaan en zijn beter uitgeslapen.

Waarom kiezen voor planten in plaats van medicamenteuze slaapmiddelen?

Hoewel ze minder sterk werken, zijn planten een uitstekend alternatief voor slaapproblemen omdat ze helpen te ontspannen waardoor je gemakkelijker in slaap valt, en geen nevenwerkingen veroorzaken. Belangrijk om weten is dat je er overdag niet suf van bent. Maar ook een plantenpreparaat dient slechts als tijdelijk hulpmiddel gebruikt te worden. Om blijvend van slaapproblemen verlost te geraken, moet je de oorzaak aanpakken.

Onze aanbevelingen

Passibell Fytobell slaapproblemen Escholcin Fytobell slaapproblemen Dormiril Nutrisan slaapproblemen

PASSIBELL druppels
Fytobell
100 ml
Passiebloem, valeriaan, stinkende ballote en hop

ESCHOLCIN druppels
Fytobell
100 ml
Slaapmutsje, valeriaan en passiebloem
DORMIRIL
Nutrisan
60 capsules
Valeriaan, citroenmelisse en passiebloem
€ 14,63 (i.p.v. € 16,25)
BESTEL NU
€ 14,63 (i.p.v. € 16,25)
BESTEL NU
€ 19,42 (i.p.v. € 21,58)
BESTEL NU